Elastični dekorativni plafoni poznati još pod terminom barisol, predstavljaju zapravo vrlo čvrstu PVC foliju u kombinaciji sa karbonskim vlaknima, koja se specijalnim postupkom navlači na pripremljenu konstrukciju, aluminijumski ram, koji se zatim montira na plafon ili po obodu prostora gdje se planira montaža. Dobija se idealno ravna, kristalna površina koja može biti u jednom ili u više nivoa, sa raznim bojama i efektima, mogućnosti su neiscrpne.

Naša firma Metatron d.o.o. (BiH) je prva kompanija koja je ozbiljno pristupila ovom poslu na prostoru Bosne i Hercegovine, na naše prostore donijeli smo elastične dekorativne (barisol) plafone, što nas ne iznenađuje kada nas kupci pitaju: “Zanima me! Šta je to tačno, da li mi možete reći nešto više?”

Postavljaju se vrlo uspješno, po mjeri, brzo i bez prljavštine.

Važno je znati da elastični PVC plafoni nisu rigips, nisu tapete niti šta slično ali se mogu kombinovati i uklapati sa svim mogućim podlogama u već postojećem dijelu enterijera.

Insekti ne idu na njega, ekološki je 100% ispravan, lako se održava sa vlažnom krpom, zbog svih prednosti u savremenom svijetu mnogo ga koriste i u zdravstvenim ustanovama.

Vodootporna i nepromočiva PVC folija izdržaće čak do 100 litara vode po metru kvadratnom ukoliko se desi problem iznenadnih “poplava” kod komšija, rješavaju problem buđi i plijesni u sanitarnim prostorijama i slično.

Materijal od kojeg je izrađen PVC elstični dekorativni plafoni je izuzetno lak, ne gori i ne pravi toksične gasove. Na ove plafone lako montiramo lustere, ugradne svjetiljke, elementi protivpožarne zaštite i slično.

KARAKTERISTIKE

  • Debljina: 0,15 – 0,35 mm
  • Težina: 180 – 320 gr/m2
  • Srednji orijentacioni koeficijent upijanja zvuka: 0,4
  • Granica izdržljivosti pri rastezanju: 30 H
  • Izdržava pritisak od 1000 Pa
  • Relativno rastezanje do kidanja: 220 %
  • Vodonepropustljivost

CIJENA

Plafoni se prave do 180 nijansi koje se svrstavaju u lak, mat i bordurnoj formi. Moguće je uraditi crtež ili 3D formu na plafonu po specijalnoj narudžbini kupca.

Početna cijena sa materijalom i ugradnjom po metru kvadratnom je 40KM pa na više sve u zavisnosti šta kupac želi. Početna cijena najčešće obuhvata standardne plafone visoki sjaj, mat i reljefni dok su apply/office, foto i 3D skuplji.